Bevakat

Vi var där

Bokhyllorna på Staffanstorps bibliotek är välta och böckerna ligger i en hög med streckkoderna upp mot ljusrörsbelysningen. Polisens rop på hjälp på Facebook har fått över 3 000 delningar och uppemot 600 kommentarer.

Längre ner i kommentarstråden börjar diskussionen. Många är trötta på att ett ungdomsgäng drar omkring i Staffanstorp och förstör. Någon skriver att de som välte böckerna istället borde läsa dem. Andra anser att föräldrarna är för slappa och att polisen borde gå ut med etniska signalement.

Bokhyllorna landade på en av Staffanstorps ömma tår.

När vi har snackat med Staffanstorpsborna har det kommit fram en rädsla och upprördhet över att ett ungdomsgäng driver omkring och förstör. Att antalet anmälda brott för skadegörelse har halverats och att narkotikabrotten är en fjärdedel av vad de var för fem år sedan spelar ingen roll.

I Svedala får vi inte en lika dramatisk start.

Vi gör oss hemmastadda på biblioteket, bjuder på kaffe och kakor och vi försöker visa att vi finns där. Ganska snart börjar folket få upp ögonen för oss och de börjar komma till vår provisoriska redaktion. Några vill prata om hur mycket de uppskattar Svedala. En del förstår inte varför vi ens är där. Andra vill peka på problem som de vill att vi ska skriva om.

Känslor får oss journalister att gå igång.

Vi har övertalat frisörer att berätta. Trots att de är rädda över att få rutorna krossade. Vi har träffat nattvandrare på Bonnamarknaden som berättat att ungdomar var skötsammare förr. Vi har pratat med handlare som är trötta på kommunens agerande. Vi har varit ute på landet där inga tåg rullar.

När TV4 har stängt lokalredaktionerna och Skånes två största dagstidningar har gått till altaret i jakt på stordriftsfördelar har vi på Skurups journalistlinje gjort tvärt om. Vi startade två lokalredaktioner. En i Staffanstorp och en i Svedala. Förlåt till er ungdomar i Staffanstorp som velat, men inte vågat, låna böcker på hyllan bakom oss.

Förlåt om vi har varit i vägen. Men vi har varit där för er.

Vi gjorde detta för att visa vad de stora medieelefanterna kan göra om de vill. Bonnier som bland mycket annat äger TV4 och Sydsvenskan gjorde förra året en vinst på 1,7 miljarder kronor.

Visst bevakar Sydsvenskan och Skånskan både Staffanstorp och Svedala. Tre av deras journalister har besökt oss på biblioteken. Med små resurser lyckas de fylla sina sidor med granskande och puttriga artiklar. Men de har inga redaktioner där.

Det är avgörande att vara på plats där du ska rapportera ifrån. En telefonintervju kan inte ersätta mötet mellan två människor.  Mötet mellan fyra ögon skapar ett förtroende som är en förutsättning för att kunna berätta historier som går utanför den vanliga dramaturgin om stökiga ungdomsgäng och myndiga vuxna.

Journalistik som en utstationerad lokalreporter inte har tid eller möjlighet att göra.

För Staffanstorp: Emma Lindell & Kristoffer Palmkvist
För Svedala: Matias Rankinen & Sussi Rayner