Bevakat

Ungdomarna är uttråkade och rastlösa

I brist på annat att göra hänger sedan länge en större grupp av Staffanstorps tonåringar på torget vid blomsterstånden. En tidigare fritidsledare är nu kritisk till att det satsas för lite på tonåringarna.

I gårdagens filmserie av Obevakat träffade vår reporter en frisör som berättade hur ungdomarna hängde på torget utanför salongen hela kvällarna utan någonting att göra.

I inslaget som handlar om trygghet hävdar sedan en nattvandrare att de äldre är rädda att gå ut om kvällarna i Staffanstorp på grund av stökiga ungdomar.
Vi får i ett annat inslag om skadegörelse träffa en kvinna vars hem blivit utsatt för äggkastning.

När några av ungdomarna på torget själv blir tillfrågade får vi höra dem berätta om hur de i princip bara drar runt. De beskriver hur rastlösa de är och klagar på hur lite det finns att göra i Staffanstorp. De säger att de vill ha någonstans att vara.
Samtliga av de vuxna personerna i inslagen drar sedan samma slutsats, det måste finnas mer för ungdomarna att göra.

Före detta fritidsledaren Siavosh Derakthi är kritisk till hur situationen för de äldre ungdomarna i Staffanstorp hanterats.
– Från politiskt håll satsas det nu enbart på ungdomar upp till tolv år, och jag tycker det är en stor skandal. Man tappar de äldre helt, säger han.

Siavosh Derakthi har arbetat på ett ungdomscafé som kommunen drev i centrum precis vid torget. När det lades ner fortsatte han att jobba ett tag på fritidsgården Skåningen.
Idag jobbar han som föreläsare inom bland annat rasism och ungdomsfrågor, är social entreprenör och samtidigt verksamhetschef för den ideella föreningen Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet.
Han pratar om sina erfarenheter från Staffanstorp med blandade känslor.

– Det är en enögd kommun. Med det menar jag att det finns mycket okunskap. Och man tar inte problemen på allvar, säger han.

I förhållande till Skåne och även till hela landet har Staffanstorp låg brottslighet, trots det menar Siavosh Derakthi att det finns problem.
Han tycker att både politiker och boende vuxna ibland har lätt att klappa sig på själva på axeln.

– Det är många som tror att allt är perfekt i Staffanstorp men det finns problem. Narkotikan är stor bland ungdomarna och utanförskapet är ett problem, det finns inte så mycket för de äldre tonåringarna att göra. Politikerna kommer säkert säga att det finns aktiviteter för dem, men det gör det inte, säger han.

Fritidsgården Skåningen som ligger en och en halv kilometer från torget är öppen på fredag och lördagskvällar för ungdomar upp till 18 år. På vardagarna är den stängd efter klockan 17.

Enligt affärsinnehavare runt torget har väldigt många av ungdomarna valt att hänga vid stånden på torget och ungdomarna själva beskriver det som deras mötesplats.

Polisen hävdar att skadegörelsen statistiskt sett är låg i Staffanstorp men säger också att problemen kan bli fler om inte ungdomarna har något att göra.
– Det är klart att när ungdomar samlas och möts utomhus utan någon uppsyn så ökar ju riskerna för till exempel skadegörelse, säger Carina Roth, stationschef för polisen i Staffanstorp.

Siavosh Derakthi undrar varför ungdomscaféet lades ner och anser att Skåningen ligger för långt borta för att ungdomarna ska söka sig dit.
Han påpekar att fritidsgården riktar sig till de yngre barnen och de äldre tonåringarna tycker därför att där är tråkigt.

– Ungdomscaféet var riktigt bra. Då hade de äldre någonting som de gillade. Men det stängde ner. Nu känns det som att politikerna inte vill satsa på äldre ungdomarna längre, säger han.

Men i ett möte med Obevakat berättar Christian Sonesson (M) om aktiviteter de satsat på för ungdomarna.

– Vi har satsat rätt mycket på LAN och liknande, där man kommunicerar via sina datorer eller spelar tillsammans.

Text: Johan Lindvall