Bevakat

Ortens överjag

I Staffanstorp finns en ICA-affär, några förskolor och en hundfrisör. Men är det verkligen Staffanstorp? Om en ort är en organism så vill vi veta vad den tänker på och vilka dataspel den gillar. Nu tror vi att vi känner Staffanstorp.

Politikerna i kommunen har en tydlig bild av hur Staffanstorp ska se ut i framtiden. I sin visionsplan “Perspektiv 2038” har de modigt spanat trettio år framåt i tiden.

Planen innehåller en del högst konkreta förutsägelser, som att framtidens invånare kommer att hålla efter sina egna häckar och vara bra på internet. Andra delar är mer öppna för tolkningar.

Livsoas, inspiration, mod och tidskvalitet ska visst bygga framtidens kommun.

Visionsplanens författare har letat efter något de kallar för Staffanstorps indentitet. Men kan en tätort ha en identitet?

Ingen vi har pratat med har kunnat svara på den frågan. Men om en ort kan ha personliga egenskaper så har vi i alla fall en teori om vilken fas i livet Staffanstorp befinner sig i just nu.

Staffanstorp är en tonåring. Vi ska berätta varför.

  • Det intensiva identitetssökandet osar av tonårsmentalitet. Staffanstorp vill hitta sin stil men har inte riktigt kommit på vad det är.
  • Tonåringen Staffanstorp vet i alla fall att den inte vill vara som alla andra.
  • Tonåringen Staffanstorp kämpar för att bli sedd. Med fina rondeller och parker vill Staffanstorp locka till sig nya människor, och att de ska tycka att Staffanstorp är snygg.
  • Tonåringen Staffanstorp vill växa och bli stor.
  • Tonåringen Staffanstorp har skapat en häftig slogan, ”Framtidens kommun”. För när Staffanstorp blir stor ska den ta världen med storm.
  • Tonåringen Staffanstorp pallar inte sopsortera. Det är jobbigt. Staffanstorp vill inte heller ha vegetariska dagar i skolan för det är töntigt att vara veggo.
  • Tonåringen Staffanstorp åker på spritresa utomlands och alla vuxna därhemma blir jättearga.
  • Tonåringen Staffanstorp var tidigare rotlös. Nu är den glad för att den vet att den härstammar från medeltiden.
  • När Tonåringen Staffanstorp får bestämma själv ska livet vara som i ett dataspel. Närmare bestämt The Sims. Staffanstorp vill till exempel bara bygga stora villor. När de små sims-människorna ska jobba åker de bort, iväg från Staffanstorp.
  • Den demografiska kurvan i Staffanstorp följer dessutom simmarnas livscykel. Först är de bebisar, sedan blir de barn, och sedan säger det *Poff* och så är de borta. Nästa gång man ser dem är de vuxna, kanske med egna bebisar. Tonåringen Staffanstorp älskar småbarnsfamiljer.

Simmar

 

Text & grafik: Liza Jakobsson & Hanna Sigeman