Bevakat

”Just nu är det bara njutbart”

Erik Widmark är biologen och kemisten som blivit vinodlare utanför Staffanstorp. Tillsammans med två andra familjer odlar han vin på Kornheddinge kvarn. I sommar kan han för första gången skörda frukterna av allt jobb.

– Just nu är det bara njutbart. Att se hur plantorna utveckla, och annars blir det ju sociala dagar, säger Erik.
Han och de andra kallar nämligen in förstärkning när det blir mycket göra.
– Vi bjuder in kompisar när det är mycket jobb, så att vi blir 25-30 stycken under en dag. Vi bjuder på lunch, kanske en liten vinprovning på dagen och sedan går vi ut och gör lite extra jobb, säger Erik.

Och det svenska klimatet är inget hinder för vinodling, det ändrar bara förutsättningarna.
– Vår utmaning är antalet soltimmar. Vad vi behöver här i Sverige är druvsorter som klarar att producera sötma och bli färdiga till mitten av oktober, säger Erik.

Ett av de mest kända vinerna är däremot svårt att göra i Sverige.
– Chardonnay är svår. Den behöver mer sol och värme än vi kanske kan få här, säger Erik.
Däremot tror han att vårt klimat kan vara bra för bubbel.
– Det är svårt att göra bra röda viner, men vi skulle kunna göra friska vita viner i Sverige. Vi kommer naturligt att få en ganska hög syra i dem, så då skulle champagne eller friska vita viner kunna fungera bra.

Det här är tredje året som Erik odlar vin, och den här första skörden blir det runt femtio flaskor. Men att odla vin i Sverige är ingen lönsam verksamhet, menar han.
– Vi tjänar ingenting. Som det är nu så får man sälja till Systembolaget om man gör vin på flaska, men vi hoppas på att kunna sälja dem på gården, säger Erik.
Han håller tummarna, eftersom de intäkterna skulle göra det möjligt att anställa folk som hjälpte till att sköta vinodlingen. Men själv har han långt ifrån tröttnat.
– Det sämsta skulle vara om man inte hinner med det. Annars är det nog bara positiva sidor med det än.
Du känner aldrig att du behöver avkoppling från hobbyn?
– Nej, just nu är den avkoppling, säger Erik Widmark.

Text och foto: Maria Rosén