Bevakat

Del 1: Akademikern är trött på skolbänken

Arbetsförmedlingens ville att hon skulle göra ett plakat och ansöka om praktikplats ute på stan. Själv vill hon arbeta med det hon är utbildad till.

I höst ska Anna Wihlney från Staffanstorp gå förskollärarutbildningen på Malmö högskola. Utbildningen är på 210 högskolepoäng och tar tre och ett halvt år. Hon ser inte fram emot att gå utbildningen.

För fyra år sedan kom hon till Sverige från Moldavien. I två år jobbade hon som au-pair i en familj.
– Det var slumpen som tog mig till Sverige. Jag kom till en bra familj, säger Anna Wihlney.

För pengarna som blev över reste hon till Spanien, Tyskland och Baltikum. Efter au-pairtiden ville hon arbeta i Sverige. Med en kandidatexamen i psykologi och en masterexamen i ledarskap och organisation började hon söka jobb. Hon har gått utbildningen i Moldavien och fått den erkänd i Sverige.

Hon fick först gå svenska för invandrare (SFI). Trots hennes utbildning fick hon börja från början. På första lektionen gick de igenom bokstäverna.
ABC.
Anna Wihlney ville hoppa över den första kursen och läsa på en högre nivå. Det fick hon inte.
– Det finns ingen flexibilitet. För dem spelar det ingen roll. För mig spelar det stor roll, säger hon.

Det slutade med att hon läste på distans och tentade av hela SFI. Sedan dess har hon varit föräldraledig och jobbade ett tag på lagret Bring i Staffanstorp.  Numera är hon arbetslös på halvtid och lämnar in sin aktivitetsrapport en gång i månaden. Resten jobbar hon som barnskötare på en förskola.

Hon tycker inte att hon har fått någon bra hjälp av arbetsförmedlingen.
– De tyckte att jag skulle ta ett plakat och skriva att jag ville ha praktikplats och sen gå ut på stan, säger hon.

Anna Wihlney suckar över förslaget. Trots att hennes akademiska examen är erkänd i Sverige känner hon att hon är tvungen att gå förskollärarutbildningen från början till slut för att få arbeta med det hon vet att hon är kvalificerad till. Hon har gått igenom vilka kurser som ingår i förskolelärarprogrammet och prickat av vilka hon kan.
– Det ska bli roligt att träffa nytt folk. Men jag får läsa i deras tempo. Jag kommer att få anpassa mig igen. Det har jag alltid gjort, säger hon.

Text: Kristoffer Palmkvist

Läs mer:

Jobbjakten var nära att knäcka honom

Arbetsförmedlingen svarar