Bevakat

Centrumdöden: Folket flyr centrum

”Vi har flyttat. Välkommen till en riktig matvarubutik” står det på ICAs gamla lokal på Storgatan. Coops gamla lokal är helt igenbommad. Så har det sett ut i Svedala i över ett år nu.

När ICA Karlsson expanderade sin verksamhet och fick bygglov vid Ågatan bortom stationen krympte även Coops kundkrets. Affären som redan gick back klarade inte av det längre och stängde igen.

På stan och bland handlarna undrar alla vad som händer och varför det har tagit så lång tid. Alla är eniga. Det behövs en mataffär i centrum.

Sedan de två mataffärerna försvann från centrum har Susanne Hassgård som äger en butik på Storgatan märkt en nedgång i försäljningen. Till hösten stänger hon sin butik efter 22 år i Svedala.

– Jag ska göra något annat nu. Det är en kombination av ett sämre kundunderlag och en lust att göra något annat, säger hon.

– Det är mataffärerna det beror på. Innan gick ju folk mellan Coop och Ica.

Farhad Isamail driver en pizzeria i centrum. Hans försäljning har minskat med nästan hälften sen affärerna stängde.

– Men det är bra att de öppnade upp för bilar. Man måste ha aktivitet på gatan. Det finns ingen energi i Svedala centrum längre, säger han.

Många handlare uppskattar beslutet att Storgatan gick från gågata till bilgata

Många handlare uppskattar beslutet att Storgatan gick från gågata till bilgata

Det går ändå bra för pizzerian men precis som många andra saknar han mataffären. För egna spontana inköp och som ett dragplåster som bidrar till mer rörelse på gatan.

Nästintill samtliga handlare och människor på stan säger samma sak. Och framförallt undrar de: Varför står lokalerna fortfarande tomma?

Enligt stadsarkitekten Pia Transe Pedersen finns det en färdig detaljplan med fyrtio lägenheter och sex butikslokaler på bottenplan. Det innebär också att man river ICA-huset. Men ingen tycks vara intresserad av att investera.

– Jag kan möjliggöra att man river, men när ingen vill bygga där hjälper det inte. Jag kan inte trolla, säger Pia Transe Pedersen

Det är Ica Fastigheter som äger gamla Ica Karlsson på Storgatan.

Jenny Egeland, pressekreterare på ICA fastigheter, bekräftar att det finns en detaljplan och att förhandlingar pågår med olika intressenter som kan tänkas köpa ICAs tomt.

– Vi har ingen exakt tidsplan men vill ha det klart så snart som möjligt, säger hon.

När Ica fick bygglov på Ågatan bredvid stationen för fyra år sen skrevs inget avtal med kommunen om vad som skulle hända med den gamla lokalen. Något som många Svedalabor retar sig på.

– Kommunen måste sätta press på ICA, det måste hända någonting, säger Malin Schelin som äger en skönhetssalong på Storgatan.

– Det är sällan du får till den typen av avtal. Den tråkiga verkligheten går inte i den riktningen, säger Linda Allansson Wester.

Hon satt inte som ordförande i kommunstyrelsen då och var inte delaktig i diskussionerna när fastighetsaffärerna runt ICA gjordes. Men hon menar att något slags avtal som reglerade vad som skulle hända med Ica kunde varit en lösning då. Hon anser också att det är en diskussion som inte tillför något i dagsläget. Snarare tvärtom.

– Fokus bör ju inte ligga på vad som borde ha gjorts annorlunda för fyra år sedan. Energin borde ligga på att se till att jag som kund vill handla på den här gatan idag. Vi dränerar energi på fel håll, säger hon.

– Helst vill man bygga bostadsrätter men människor i Sverige har inte råd att köpa bostadsrätter. Det är en död marknad, säger hon.

Lite längre ner på gatan finns det däremot lite hopp. Trianon fastigheter har sen i augusti förra året försökt få Coops lokaler uthyrda. De har haft flera intressenter under året men inte fått igenom något avtal. De har tackat nej till vissa för att de prioriterar en livsmedelsaffär i första hand uppger VD Olof Andersson.

– Vi tror det behövs en livsmedelsbutik till i Svedala och att den ska ligga i centrum, säger han över telefon.

Hur förhandlingarna går nu och när de kan vara klara vill han inte svara på men han uppger att det finns två intressenter som de förhandlar med som vill bedriva en livsmedelsaffär i lokalen.

Text och foto: Anna Hansson


Läs mer om centrumdöden:

Inte bara kommunens ansvar

Storgatan då och nu med karta över centrum

Bistra miner hos handlarna

Krönika: ”Var ligger Svedala centrum?”

Näringslivschef dröjer

Gångtunnel står och trampar

Handlarnas förtroende i botten