Bevakat

”I mina ögon är Svedala en välbevakad kommun”

Att kalla Svedala för ”obevakat” är felaktigt – och nedskärningar i mediebranschen påverkar inte lokaljournalistiken. Det säger Pia Rehnquist, redaktionschef på Sydsvenskan.

– Svedala är verkligen inte den minst bevakade kommunen i Sverige – snarare tvärtom. Men allt färre prenumererar på tidningar. Det är helt enkelt svårt att få ekonomi i lokaljournalistiken. Det är inget att hymla med. Här sitter vi som sliter för att få det att bli så bra som möjligt, säger Pia Rehnquist.

Under gårdagskvällen anordnade Skurups journalistklass ett panelsamtal på Svedala bibliotek. Huvudfrågorna för diskussionen var bland annat ”varför behövs lokaljournalistik?” och ”hur ska den bäst bedrivas?”

samtalCollage

I panelen satt Pia Rehnquist, redaktionschef på Sydsvenskan, Mats Amnell, som är Sydsvenskans reporter i Svedala, samt Pia Lobell, redaktionschef på Skånska Dagbladet.

Lokaljournalistikens utmaningar ligger inte hos journalisterna, menar paneldeltagarna. De ligger i ekonomin, i annonsmarknaden och hos de människor som vill läsa bra journalistik men inte är villiga att betala för den.

När Pia Rehnquist fick höra att Skurups journaliststudenter valt att bevaka Svedala och Staffanstorp blev hon förvånad.

– I mina ögon är Svedala en välbevakad kommun. Jag är inte bekymrad över Staffanstorp och Svedala. Det finns andra kommuner jag är orolig över.

Men alla håller inte med.

Anders Andersson är Svedalabo och tycker inte att Sydsvenskans bevakning räcker.

– Jag kan tycka att det borde vara mer lokalt. Höjdpunkten på veckan är när Lokaltidningen kommer, för då är det mycket Svedala. Jag tror att man tappar mycket på att inte ha en redaktion här, säger han.

Hanna Nilsson är bibliotekarie i Svedala och träffar många besökare som kommer till biblioteket just för att läsa tidningar.

– Den generella ståndpunkten är att Skånska Dagbladet täcker Svedala bättre än vad Sydsvenskan gör.

Mats Amnell förklarar att en del av problemet är att hans artiklar om Svedala inte får plats i tidningen.

– Mina artiklar kan få stå på kö i flera dagar. Jag vet att det inte är någon idé att åka till Svedala marknad, för det har vi inte plats med idag. Jag önskar att vi kunde ha en sida till, då hade det blivit mer svedalamaterial, säger han.

Så varför får han då inte ytterligare en sida i Sydsvenskan?

– För att vi varje dag måste prioritera. Mats texter konkurrerar med Vellinge, där vi är starka och har många prenumeranter, säger Pia Rehnquist.

Nyligen kom beskedet att Sydsvenskan slås samman med Helsingborgs Dagblad. Att reformerna och nedskärningarna inom mediebranschen skulle påverka Sydsvenskans möjlighet att göra bra lokaljournalistik stämmer inte, menar Pia Rehnquist.

– Det låter skrytigt att säga, men Sydsvenskan går ihop med HD. De är Sveriges fjärde och femte största tidningar. Det är klart att vi kommer kunna fortsätta bedriva bra lokaljournalistik.

Framtiden får utvisa om hon har rätt.

Text: Annabel Merkel

Foto: Anna Hansson

Obevakats Matias Rankinen och Tor Gasslander liverapporterade under samtalet. För att få veta mer om paneldeltagarnas diskussion, läs gårdagens rapportering här.