Bevakat

”Det är kärleken för fotbollen – helt klart”

Vad händer under en match i de lägre divisionerna? Hur får spelarna tid till att spela fotboll utan betalning?Följ med bakom kulisserna hos division3-laget Staffanstorp GIF.

[]

KRÖNIKA: Vad menar du? Det här är ingen hobby.

Cristiano Ronaldo har nästan 220 miljoner anledningar att älska sin fotboll. Niklas Olsson i Staffanstorp har noll.
I alla fall om jämförelsen av hur stor årslön de båda spelarna har från fotbollen 2014 är den viktigaste.
Men jag undrar vem som egentligen har roligast.

När Ronaldo under Champions League-finalen i lördags blev lätt tacklad, låg han kvar, lät tiden gå, för att så fort domarens signal löd studsa upp och springa vidare.

– Det är kärleken för sporten som driver mig, sa Niklas Olsson.

Det var säkert det han menade när han i går drog axeln ur led, spelade vidare och tillslut blev tvingad av plan med ett brutet nyckelben.
Det kallar jag att känna glädje för och utnyttja tiden på plan maximalt.

Jag har följt Staffanstorp GIF i en och en halv vecka, fått vara inne i omklädningsrummet, känt linimentdoften sippra genom unkna och svettiga strumpor. I Real Madrid får spelarna säkert nya strumpor till varje match och linimentet gnids in i en spaavdelning 100 meter från omklädningsrummet.
I Staffanstorp har jag hört historier som många bara hade berättat för sin allra närmsta vän.

Det är en gemenskap som är ovärderlig för vissa – men obegriplig för många.

Det är egentligen ganska enkelt. En familj delar drömmar, missöden, glädje och kamp. Tänk i de banorna och ni har prickat rätt och skapat er en känsla av hur det är i småklubbsfotbollen.

En annan aspekt som korsat min väg är varför så många lägger ner så mycket tid på en sak som inte ger något betalt, är ganska primitiv och kräver en stor portion tur för att kunna ta sig uppåt i seriesystemen.

Tränaren Ulf Jansson förfogar över en grupp olika individer, med olika drömmar och olika livsstilar. Men med den gemensamma nämnaren, deras hjärta för sporten, kan de enkelt förklara för den oförstående att deras fotbollsutövande inte bara är en hobby.

220 miljoner kronor.

Kanske har han en gång gjort det. Men jag är tveksam till om Cristiano Ronaldo, med så mycket pengar på banken, känner samma sak för fotbollen som spelarna i Staffanstorps GIF.

Text, bild & foto: Peter Ekholm