Bevakat

Villornas förlovade land

I Staffanstorp regerar villa, vovve, volvo och kommunen har en prägel av att satsa på enfamiljshem. En prägel som cementerades med bomässan Bo97.

När Göran Berggren tillträdde sin tjänst som stadsbyggnadschef 1997 var arbetet med bomässan långt gånget.
– Staffanstorp har en tradition av att vara en boendekommun och satsa på familjer och den traditionen ville man ta upp igen. Bomässor hade varit aktuellt några år i Sverige, i och för sig ofta stora kommuner som tog hand om sådana men här ville man i Staffanstorp sticka fram hakan och visa att vi kan också göra sådana här.

Det storskaliga projektet som pågick under en dryg månad hoppades attrahera dem som ville ha ett nytt unikt boende i en region som snart skulle kunna ta bilen över sundet. Mässans slogan var ”ett modernt småstadsliv i regionernas Europa”, och kommunen tillsammans med samarbetspartners inom byggindustrin visade stolt upp 25 enfamiljsvillor och två stadsvillor med specialinredda lägenheter. Husen var alla personligt utformade och designade av olika arkitekter och dominerades av experimentbyggande och kretsloppstänk.

 Bomässan fick kritik för att den visade dyra villor.

Enligt Göran Berggren var hyreshus mycket mer i ropet och politiskt korrekt än villor 1997 men bomässan trotsade det. Ambitionen och djärvheten stod stark, kommunen ville markera och särskilja sig.
– Man ska komma ihåg att på den tiden fanns det en debatt som pekade på att man borde bygga mer för som det talades om vanliga människor. Villor som man byggde tyckte man blev dyra och inledningsvis fick bomässan kritik för att man visade dyra villor.

Göran Berggren jobbade för Staffanstorps kommun mellan 1997 och 2013.

Göran Berggren jobbade för Staffanstorps kommun mellan 1997 och 2013. Foto: Magnus Ornhammar.

Men snart haglade lovorden, publiken strömmade till och mässan uppmärksammades i såväl riksmedia som utomlands.
– Bomässan blev en succé, om jag inte minns fel var det 130 000 besökare. En stor siffra för en så liten kommun, för en så liten mässa, säger Göran Berggren.

Vi visade den moderna villaarkitekturen som blev nästan förhärskande.

Tajmingen för Bo97 kunde inte ha varit bättre i en tid då många letade efter nya sätt att bygga villor. Mycket av den struktur som finns på bomässeområdet känns igen i dagens nybyggen.
– Jag vill inte säga att bomässan var orsaken till det men vi visade den moderna villaarkitekturen som sen blev väldigt vanlig och nästan förhärskande, säger Göran Berggren.

Enligt den senaste mäklarstatistiken ligger snittpriset för en villa i Staffanstorps kommun på plats sju av Skånes 33 kommuner.
– Bomässan var ett väldigt fint startskott för att visa att vi engagerar oss i och bryr oss om boendet. Det är en jättestor och viktig visuell del av att skaffa sig en identitet så det inte bara blir en förort som alla andra, säger Göran Berggren.

Göran Berggren lämnade kommunhuset och yrkeslivet 2013, och har som pensionär valt att bo kvar i Staffanstorp istället för att återvända till hemtrakterna i Stockholm. Motiveringen är glasklar.
– Att bo i en storstadsregion men inte i storstadslarmet utan i ett mindre samhälle där all service finns och det är nära till allting.

Inget hus är det andra likt på Bo97-området. Bild: Magnus Ornhammar.

På Bo97-området är inget hus det andra likt. Foto: Magnus Ornhammar.

 

Läs mer.
Om hur Staffanstorps kärna fick ett nytt ansikte.
Ljusets hus – Bomässans mest uppmärksammade bygge.

 

Text: Magnus Ornhammar