Bevakat

Kvinnor i politiken: Rödgröna dilemmat

 

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har inga kvinnor i Svedalas kommunfullmäktige. Socialdemokraterna kämpar också med att uppnå varannan damernas.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna är partier som har jämställdhet högt upp på agendan. Men i Svedala har vare sig Vänsterpartiet eller Miljöpartiet några ledamöter som är kvinnor.

– Vi har gjort vad vi har kunnat i flera år för att få kvinnor att ställa upp och bli medlemmar i partiet, men de har inte velat, säger René Lundström, tidigare ordförande för Miljöpartiet i Svedala.

Andra politiska företrädare som Obevakat har pratat med nämner att det är svårt att kombinera jobbet, familjen och ett politiskt engagemang.

– Det är ett problem, men det ligger inte hos partiet utan hos kvinnorna som inte vill ställa upp. Kommunen har ju erbjudit ersättning för barnpassning, så det är upp till dem, säger René Lundström.

Lars Lundgren, Miljöpartiets nye ordförande, resonerar så här:
– Ibland när jag talar med kvinnor som är samhällsengagerade så väljer de att prioritera annat, som sina barn.
Lars Lundgren framhäver dock att partiet inför höstens val har en lista med fem kvinnor och fem män.

Jörgen Persson, Vänsterpartiets ordförande i Svedala, är medveten om problemet i sitt parti och han har en klar målsättning inför kommunvalet i höst:
– Att få fram en vallista med tjejer i. Det vore konstigt annars med ett parti som står för jämställdhet, säger han.

Varför har ni inte lyckats locka fler kvinnor att engagera sig?
– Bra fråga. Vi har folk som sympatiserar och röstar på oss, men de vill inte bli medlemmar, säger Jörgen Persson.

Varför då?
– Det är bara att kolla på fullmäktiges möten på webben. Det avskräcker, det blir tråkigt, tjatigt och tar för lång tid, säger Jörgen Persson.

När Vänsterpartiet startade verksamheten i Svedala fanns det fyra kvinnor med. Men de har sedan dess flyttat från kommunen och bytt jobb förklarar Jörgen Persson.
– Idag har vi tio medlemmar, max tre av dem är aktiva och ingen av dem är kvinna. En som är vänsterpartist bor i Svedala men hon är aktiv i Malmö, säger han.

Fyra av Socialdemokraternas tolv ledamöter i fullmäktige är kvinnor. Oppositionsrådet Ambjörn Hardenstedt säger att han gärna vill se att det ska vara jämställd representation inom partiet men att de inte lyckats med det hittills.
– Vi har jobbat på att det ska bli så, men när vi ska tillsätta personer till nämnderna så når vi inte riktigt fram, säger han.
På frågan om familje- och jobbsituationen försvårar för kvinnor att engagera sig svarar Ambjörn Hardenstedt så här:
– Så är det. Det är nästan svårare idag. Det har luckrats upp, men det är svårt att rekrytera folk under 35 år som är upptagna med jobb och att skapa karriär.

Jessika Wide är statsvetare och forskar om kvinnor i politiken vid Umeå universitet. Hon ser situationen i Svedala som anmärkningsvärd, men på ett sätt förklarlig.
Hon pekar på forskningen som visar på att platser, som Svedala, med mycket mansdominerad industri tenderar att ha fler politiskt aktiva män.
– Det är skillnad från till exempel Lund som är en universitetsstad där många kvinnor är aktiva feminister och utgör en större medlemsbas än vad de utgör på orter som Svedala, säger Jessika Wide.
Enligt Jessika Wides egen forskning lutar de rödgröna partierna åt att ha högre representation av kvinnor i fullmäktige. I senaste valet hade Vänsterpartiet 46 procent, Socialdemokraterna 49 procent och Miljöpartiet 48 procent invalda kvinnor i fullmäktige i hela landet.

Svedalas rödgröna avviker klart från det här mönstret. Jessika Wide poängterar att en större medlemsbas även ger en större sannolikhet att fler kvinnor blir representanter i kommunerna. Det är därför ett parti som Socialdemokraterna generellt haft lättare att tillsätta fler kvinnor i kommunerna.
Och problemet med att kombinera det politiska engagemanget med sitt övriga liv håller Jessika Wide med om att det bidrar till att framför allt kvinnor som hoppar av engagemanget.
– Jobbet hamnar i vägen, när de börjar studera och får barn. Det är många faktorer som bidrar till att många hoppar av, säger Jessika Wide.
Eller som Lars Lundgren, ordförande i Miljöpartiet, påpekar:
– Det är ingen merit att säga till arbetsgivaren att ”nu ska jag vara ledig en dag i veckan för att gå på möten”.

Läs också om kartläggningen av kommunfullmäktige och nämnderna!

Text: Aleksandar Sibinovic