Bevakat

Åke har sett Staffanstorp växa upp

Han har levt hela sitt liv i och strax utanför Staffanstorp. Åke Ringdahl har sett kommunens åkrar förvandlas till en by.

Strax innan lunchen ska serveras sitter snart 91 åriga Åke Ringdahl i sitt rum på Magnoliagården i Staffanstorp. Rummet är sparsamt inrett med en säng, ett litet köksbord, två gamla byråer och några tavlor på väggarna. Åke Ringdahl läser dagens tidning under ett stort förstoringsglas. Han verkar glad över att ha besök.

– Det är ett motiv från en gård i Alberta, säger Åke Ringdahl och pekar mot en av tavlorna.

Det är en ladugård med några kor som går på bete. En annan tavla visar motiv från hans egen gård. Där föddes han 1923 och kom att leva större delen av sitt liv där.

Mellan Dalby och Staffanstorp ligger det lilla samhället Esarp där Åke växte upp och gården familjen bodde på hade varit i släkten sedan tidigt 1700-tal. Redan som ung tonåring fick han börja arbeta på fälten.

Eftersom den största industrin i Staffanstorp på den tiden var sockerbruket så odlades det betor på gården. Det var otroligt viktigt att alla i familjen drog sitt strå till stacken och hjälpte till.

– Det var många anställda. Men det var inte mycket fritid vi hade, vi jobbade mest, säger Åke Ringdahl lågmält.

Under 50-talet skedde stora förändringar i kommunen. De stora åkrarna tömdes på grödor och blev till yta för bostäder i funkisstil. Alltfler flyttade från lantbygden in till tätorten. Det var järnvägen som var navet i byn eftersom fler började arbeta i Lund och Malmö.

– När jag var barn bodde åttio procent av folket ute landet. Staffanstorp var inte mycket till by, men skulle man åka tåg fick man ta sig dit, säger Åke Ringdahl.

– Det är väl bra i Staffanstorp. Förr var det ju en arbetarkommun men nu är det bara ett förortssamhälle till Malmö och Lund, fortsätter han. kollageåke2.jpg

Efter pensionen flyttade Åke Ringdahl och hustrun Marianne, som också arbetade som lantbrukare, och deras son till en gård i Lunnarp utanför Dalby. Där bodde de tills sonen var gammal nog att ta över gården. Då flyttade paret till lägenhet i Staffanstorp.

För några år sedan drabbades Åke Ringdahl av en stroke. Hans talförmåga försämrades och han fick svårare att gå själv. Eftersom hans hustru sedan några år sedan var avliden fick han flytta till servicehemmet på Magnoliagården där han idag bor.

– Det var ett bra liv, säger Åke Ringdahl om gården och livet i Esarp.

Utanför fönstret hörs förskolebarn som precis blivit utsläppta på rast. Åke Ringdahl suckar tungt och justerar sitt förstoringsglas. Han verkar trött. I korridoren börjar personalen förbereda lunchen. Åke Ringdahl fortsätter läsa dagens tidning.

Se också: Vem är Åke?

Text: Carolin Olsson

Foto: Emma Lindell