Bevakat

Allt ljus på mig

Bomässan 1997 hade en lång räcka specialdesignade hus som väckte uppmärksamhet men det starkaste strålkastarljuset riktades mot ljusets hus.

I Staffanstorps utkanter ligger området med de iögonfallande husen som såg dagens ljus i och med Bo97. Längs en lummig snirklande gata ligger de utspridda och inget hus är det andra likt.

Vid ritbordet för det 28 000 kvadratmeter stora området togs det hänsyn till faktorer som bästa utnyttjande av sol och vind framför sedvanlig stadsplanering. Området är en lugn liten oas några stenkast från de större vägsträckorna.

En av mässans huvudattraktioner var ljustes hus som drog många blickar till sig med sin fasad i kaliforniskt cederträ och stora fönster mot söder. På husets norra sida är däremot ljusinsläppet minimalt, små och oftast kvadratiska fönstergluggar är sparsamt utplacerade i den murade husytan. Tvåplanshuset i originalutförande var 135 kvadratmeter stort.

Väldigt mycket omsorg har också lagts på trädgårdens välmående där över 100 olika blomstersorter turas om att blomma och hålla trädgården inbjudande året om.

Dåvarande stadsarkitekt i Staffanstorp Eva Sjölin var med och skapade Bo97 och blev också den första ägaren av ljustes hus. Huset är ritat av arkitekterna Mats White och Henrik Jais-Nielsen och förverkligandet står byggföretaget NCC för.

Huset gick till försäljning 2011 för strax över 3 600 000.

LHCollage2

LHCollage3

LHCollage1

 

Läs mer.

Om bomässan som satte tonen för en inovativ villaarkitektur.
Bakgrund till hur Staffanstorp blev en utpräglad boendekommun.

 

Text & foto: Magnus Ornhammar