Bevakat

Kampen om grönområdet fortsätter

Snart avgörs framtiden för två grönområden i Hjärup. Många väntar på beslutet om husbyggen vid Tågvägen och Åttevägen. Flera människor säger bestämt nej.

– Vi får tänka på att barnen ska kunna röra sig fritt. Vi har en unik plats. Det finns väldigt få orter utan genomfartstrafik, säger Lennart Friberg.

Med dottern Lina Friberg har han startat gruppen Vårt Hjärup, som vill sätta ner foten mot byggplanerna.

Bertil Persson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, menar dock att de bilfria gatorna leder till butiksdöd, och han ser fram emot de nya områdena.

–  Det är centrumnära, och det kommer inte att inkräkta på åkermarken, säger han.

Men det finns även andra Hjärupsbor som gör tummen ner.

–  Det var barn som frågade sina föräldrar om de fick gå ut och samla namnunderskrifter. Att barn visar sådant engagemang i ålder där man går på mellanstadiet är för mig otroligt imponerande, säger Lina Friberg.

Men något svar har det inte blivit, och Lina och Lennart Friberg är mycket kritiska.

– Det är en politikers ansvar att kolla vad det kommer in för information och att svara, säger Lina Friberg.

Bertil Persson ser det dock annorlunda:

–  Brevet som är undertecknat av ett antal barn har tagits in och registrerats som ett yttrande.

Men de har inte fått något svar på sitt brev?

– Nej, så är det ju med yttrande. De arkiveras och registreras och kommer in i behandlingen, och sen får man följa processen.

Han tycker att det är föräldrarnas ansvar att förklara hur rutinerna fungerar.

–  Det är ofta föräldrar som inspirerar barn till sådant här, och då får de ta sitt ansvar hela vägen och förklara varför de inte får svar, säger Bertil Persson.

Men Carina Dilton (S), som är andre vice ordförande i nämnden, tycker att barnen ska få svar. Socialdemokraterna vill också se ändringar på byggplanerna och menar att de bara vill se nybyggen på Åttevägen.

Innan områdenas öden är avgjort är det dock långt kvar, och Lennart och Lina Friberg är fast beslutna att fortsätta slåss för sin sak.

– Så länge vi känner att det finns hopp och vi verkligen tror på det här, så kommer vi att fortsätta kämpa, säger Lina Friberg.

bild2hjarup

”Förhoppningsvis kan du komma tillbaka hit om tio år och fåglarna kvittrar fortfarande”, säger Lina Friberg. I bakgrunden syns Hjärupslundsskolan. Foto: Maria Rosén.


bild1hjarup

Butikerna stängs för att man inte kan köra bil ända fram till centrum, något som ska bli bättre med de nya områdena, hoppas Bertil Persson. På bilden syns Lennart och Lina Friberg vid området vid Åttevägen. Foto: Maria Rosén.

Text och bild: Maria Rosén