Bevakat

Centrumdöden: Bistra miner hos handlarna

Företagarna i Svedala centrum är inte nöjda. Mycket mer kan göras för handeln – både av kommunen och av svedalaborna.

Kristina Sundqvist står bakom kassan i en klädesaffär nära Storgatans slut. Efter att hon hjälpt en kund berättar hon att de funnits i Svedala i 37 år. Hon tycker att handlarna kämpar mot en dålig situation och hon vill att kommunen ska göra mer för centrum och handeln.

– De borde vara mer aktiva. Men jag tänker inte ge dem riktlinjer. Det är deras jobb att ta hand om centrum och det är mitt jobb att sälja. Det ska vara behagligt att bo och arbeta här och just nu är det inte det.

kristina sundqvist

Kristina Sundqvist

I lokalen bredvid finns Caroline Kenna som öppnade sin butik på Storgatan för sju månader sen. Hon är inne på samma linje; att kommunen borde göra mer än vad de gör just nu.

– Vi är 20 000 invånare i Svedala och de vill man behålla och gärna se att det växer mer. Kommunen kan se till att det blir ett riktigt centrum.

De säger också att även svedalaborna måste dra sitt strå till stacken för att gynna Svedalas centrum.

– De kan värna om handlarna på orten. De behöver inte sätta sig i sina bilar och tanka dyr bensin och köra in till stan för att handla, säger Kristina Sundqvist.

caroline kenna

Caroline Kenna

Anette Jonasson har haft sin butik, som hon driver tillsammans med sin syster, i andra änden av Storgatan i 17 år. Hon håller med om att det även är upp till de som bor i Svedala att hålla igång handeln.

– Svedalaborna måste definitivt ta ett eget ansvar. Vill de ha ett levande Svedala måste de tänka på det.

Men det är inte bara kommunen och invånarnas ansvar. Även handlarna själva har ett ansvar, tycker alla tre.

– Vi kan gynna varandra och handla här istället för att åka in till stan. Vi kan se varandra som samarbetspartners istället för konkurrenter, säger Caroline Kenna.

– Alla måste se om sitt eget hus. Vi måste se till att det finns flexibla öppettider och bra service. Man måste göra reklam för sig, säger Anette Jonasson.

Text: Sussi Rayner

Bild: Anna Hansson