Bevakat

Del 2: Jobbjakten var nära att knäcka honom

Anton Käll har varit inskriven på arbetsförmedlingen i Staffanstorp i två omgångar. Han kände att han var på botten längst ner i slaskhinken.

För två år sedan tog han studenten från Vipan i Lund. Då hade han klarat av det första av hans fyra mål. Klara skolan, skaffa ett jobb, ta körkort och flytta hemifrån. Att han inte hade fixat det andra målet bekymrade honom inte så mycket.
– Jag trodde att jag skulle kunna slappa och ta det lugnt, säger han.

Det kunde han.

Men jakten på ett jobb var nära att knäcka honom. Han ringde runt till arbetsgivare och fick svaret: Ring om några månader. Han väntade. Samlade modet och ringde igen. Sen fick han ännu ett nej.

En dag gick han till dialysföretaget Gambro. Anton Käll fick inte komma in genom grinden men han lämnade ett personligt brev och ett CV till vakten. Sedan jobbade han under ett år som maskinoperatör på Gambro.
– Det var underbart. Jag hade pengar, bra arbetskollegor, och det var kul. Skit kul, säger han.

Förra året köpte det amerikanska bolaget Baxter upp Gambro. Det blev omorganiseringar och Anton Käll fick gå.

Nu var han arbetslös igen och efter ett tag kom han till jobbcoach företaget Boost i Malmö. Där skulle han bli bättre på att söka jobb. Föreläsningen handlade om att han skulle tänka på hur han klädde sig inför en intervju. Han fick också reda på att det var viktigt med hygienen och att han inte skulle lukta illa.

Anton Käll kände att han blev stämplad som en idiot. Han kunde inte sitta tyst.
– Många har inte modet att säga ifrån. Det är förnedrande att Boost ser ner på en och pratar med en som att man vore socialt handikappad. Det är skönt att jag inte behöver gå till Boost mer, säger han.

För några veckor sedan när Anton Käll var ute och gick med hundarna upptäckte han att han hade ett missat samtal på mobilen. Han ringde upp direkt.
– Jag var pånyttfödd. Det växer ett hopp inom en. Ett hopp som försvinner när man är arbetslös, säger Anton Käll.

På andra sidan luren var restaurangchefen på McDonalds vid Mårtenstorget i Lund.
– Kan du komma in på måndag?

Text: Kristoffer Palmkvist 

Läs mer:

Akademikern är trött på skolbänken

Arbetsförmedlingen svarar