Bevakat

– Det här är det jävligaste vi har i drogväg

Nätdrogen spice är en av de vanligaste drogerna bland ungdomar i Staffanstorp. Flera ungdomar har fått uppsöka sjukvård efter att ha rökt spice. Forskaren Thomas Lundqvist tror att många kommer att behöva psykiatrisk vård.

”Jag börjar tappa verklighetsuppfattningen helt. Vemodet gränslar mej som satan själv & min ångest gör så jag gråter inombords. Liknar ingenting jag förut känt/upplevt.
Ligger på soffan blundar, vet inte vilket håll jag ska ligga åt, allt känns bara jobbigt & fel, hopplöst & lönlöst. Öppnar ögonen, hallucinerar, va fan är detta?”

Så beskriver en person sin upplevelse av drogen i ett forum på nätet.
Användaren, som uppger att han har mycket stor erfarenhet av droger sedan tidigare, avslutar sitt inlägg med att han aldrig mer tänker använda drogen.
Det handlar om spice, egentligen ett samlingsuttryck för en grupp så kallade nätdroger. Namnet som fastnat kommer från ett av de mer populära märkena.
En mer korrekt beskrivning av spice är att det handlar om syntetiskt framställda cannabinoider, som från början härstammar från medicinska forskningsprojekt .
Ämnena är skapade för att efterlikna THC, den aktiva substansen i cannabis.

Spice marknadsförs ofta på nätet som en ”laglig drog” trots att många av ämnena idag har hunnit bli narkotikaklassade.
Samtidigt dyker nya ämnen ständigt upp och måste förbjudas i lagstiftning.
Magnus Vendler är narkotikaspanare på Öresundsenheten, han menar att många användare ser det som ett lagligt substitut för cannabis.

Ungdomarna kan säga att ”det här är laglig spice” när de blir tagna med något.
Det är lite den inställningen vi kan se, har det inte blivit klassat ännu då skulle det vara okej för då är det lagligt.
Ofta visar det sig efter analys vara narkotikaklassat ändå, säger han.
Polis och ungdomsarbetare i Staffanstorp bekräftar att det både säljs och används av ungdomar i Staffanstorp.
Jag skulle säga att det är ungefär fifty fifty. Vi beslagtar ungefär lika ofta cannabis som spice bland ungdomar nuförtiden, säger Magnus Vendler.
På den riktade verksamheten Fenix i Staffanstorp jobbar Peter Nilsson med drogproblematiken bland ungdomar. Där erbjuds samtala och rådgivning. En annan del av verksamheten innebär att utföra drogtester på ungdomar.

Ungdomarna använder spice bland annat när de vill undvika att åka fast. Precis som vid lagstiftningen måste nya tester ständigt tas fram för att kunna upptäcka de nya ämnena.

Jag jämför problemet med ett datavirus. Man har ju ett virusprogram, när det kommer ett nytt virus fångas inte det upp direkt utan programmet måste hela tiden uppdateras. Där kan vi tyvärr ligga efter ibland, men det är ju en ständig utveckling och vi får positiva tester för spice ibland, säger han.
Polisen i Staffanstorp berättar att spice har dålig rykte i missbrukarkretsar.
Många av de äldre och mer erfarna narkomanerna vi träffar på säger att de skulle aldrig röka spice. ”Den skiten är för farlig” säger de.
Då kan det ändå i vissa fall handla om folk som använder heroin till vardags, säger Carina Roth, stationschef på polisen i Staffanstorp.

Varför används spice då om det har så dåligt rykte?
Som jag ser det så finns spice bara till för att man ska få vara ifred med sitt missbruk, säger Magnus Vendler.
Thomas Lundqvist är psykolog och docent i psykologi. Han är anställd på rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund och anses av många som sveriges främsta forskare på cannabis inverkan på människans hjärna.
Han vill poängtera skillnaderna mellan spice och cannabis och det viktiga med att inte bara kalla det för ”syntetisk cannabis”.
En stor skillnad är att om vi säger att volymknappen står på ett när det gäller THC, så står volymknappen i den mildaste formen av de här syntetiska cannabinoiderna på 24. Sen kan det skilja sig ända upp till 150. Några förmodas ha gått ända upp till 800 på samma volymskala. Men det gör de ju bara en gång sedan så kommer de inte hem igen.

En annan stor skillnad är att det i vanlig cannabis finns flera hundra olika ämnen, vissa av dem motverkar den psykotiska effekten som THC kan framkalla. Dessa ämnena saknas enligt Thomas Lundqvist helt och hållet i spice vilket gör risken för att hamna i en psykos avsevärt större.
Han säger att det kan finnas ett stort mörkertal av drabbade.
Många av de som använt spice söker sig direkt till barnpsykiatrin, där kommer de istället att diagnostiseras som schizofrena.
Det här är det jävligaste vi har fått i drogväg, säger han.

Peter Nilsson på Fenix berättar att det finns flera personer i Staffanstorp som har fått köras till sjukhus efter att ha rökt spice. Men han ser också att föräldrar blir mer och mer insatta, precis som barnen googlar droger så gör föräldrarna också det.
Tomas Lundqvist bekräftar bilden av att föräldrar har blivit mer insatta i drogsituationen för sina barn de senaste 15 åren. Han har dock ingen snabb lösning på problemet med Spice bland ungdomar.

Hur kommer man till rätta med det här?
Vi kommer aldrig att få bukt med det här, men det kommer att släcka ut sig själv.
Det är för farligt så efterfrågan kommer att försvinna, och då försvinner också drogen ifrån marknaden. Det här är ju ett råkapitalistiskt samhälle vi lever i.

Text & foto: Johan Lindvall