Bevakat

Centrumdöden: Var ligger Svedala centrum?

 

”Jag vet inte var Svedala centrum ligger längre. Är det rimligt att jag måste ordna med färdtjänst för att köpa mjölk till kaffet? Och vad gör kommunen och deras konsulter egentligen?”

Det undrade en av många Svedalabor som kom till nyhetsredaktionen på biblioteket i förra veckan. Hon är inte den enda som har åsikter om handeln i Svedala.

Centrumdöden var det första och sista nyhetstipset vi fick in på redaktionen och en snackis som förföljt oss sedan dess. Sussi Rayner och jag kände att någon behövde gå till botten med vad som händer i Svedala centrum. Lättare sagt än gjort.

Matbutikerna i centrum har flyttat och lagt ner och med dem försvann även kunderna längs Storgatan. Så långt är vi med.

Men vem bär ansvaret? Kommunen? Handlarna? Svedalaborna? Och VAD kan VEM göra åt det?

Och samtidigt. Mellan den pyrande oron och igenbommade skyltfönster glittrar det till. Förhandlingar pågår med intressenter som vill bedriva livsmedelsaffär i Coops gamla lokal på Storgatan. Ica fastigheter för diskussioner med Svedalahem om att riva gamla Ica och bygga bostäder.

Handelsföreningar ordnar marknader och barnfamiljer shoppar loss på vårmarknaden för att stödja handeln i centrum.

– Vinden blåser åt rätt håll för Svedala, sa Ingrid Friis som driver ett gym bredvid nya Ica när jag intervjuade henne i förra veckan.

Och visst tror Svedalaborna på sin kommun. Inte minst märks det genom den upprördhet och det engagemang som de visar när de är förbannade på kommunen, handelsföreningar och tomma lokaler som gapar tomma år efter år.

Under de kommande tre dagarna kommer vi publicera Storgatans och centrums utveckling genom åren och försöka reda ut vad som egentligen händer. Vi har pratat med handlare, Svedalabor, kommunen och handelsföreningar.

Tack för ert engagemang och mycket nöje,

Anna Hansson


 

Läs mer om centrumdöden:

Inte bara kommunens ansvar

Storgatan då och nu med karta över centrum

Bistra miner hos handlarna